Zpráva z farních exercicií

15.05.2012 14:23

Exercicie vedl P. Tomasz Waściński, CSsR a měly se konat v duchu - Ducha svatého:) Sice to zní teologicky velmi podezřele, avšak snažili jsme se uvědomit si místo RUAH (Božího vánku) v dějinách  každého osobního gesta a slova modlitby. Nedělní odpoledne v Blažovicích jsme věnovali modlitbě růžence, která je meditační a zároveň náročná pro náš "rozjetý" život. Zavřené oči u modlitby, snaha "vtáhnout" do tajemství života Ježíše svoje životní tajemství nepatří k jednoduchým úkolům. Na začátku rozjímavého růžence jsme se obnovili skrze křestní  vyznání víry a ponoření ruky do posvěcené vody a znamení kříže. Modlitba proti mocnostem a knížatům, které nám nedovolují zřetelně mít před očima tvář Ježíšovou nás osvobozovala od mindráku věčného rozptýlení modlitbě. Modlitba probíhala nejen česky, ale i slovensky a latinsky. Gregoriánský nápěv v modlitbě nám nedovoloval usínat. To všechno jsme používali, abychom si uvědomili po několikáté, že to my potřebujeme správněji mluvit k Bohu. Růžencové odpoledne jsme zakončili modlitbou jeden za druhého.  Položili jsme ruce  na vzájem na sebe a žehnali jsme si. 
Další dny exercicii byl rozdělený na ranní a večerní program. Ráno jsme se setkávali na školu modlitby a ihned jsme používali v praxi obsah školy modlitby. V pondělí v Blažovicích a v úterý v Tvarožné jsme oslovovali Nejsvětější Trojici modlitbou žalmů. Recitovat žalmy a vnímat jejich obsah to dá intelektuálně zabrat, naučit se nazpaměť  breviářové krátké čteni a celý den jej opakovat jako modlitbu přijali někteří jako neuvěřitelnou novinku.
Ve středu ráno v Blažovicích jsme odhalovali smysl přímluv našich svatých patronů a jejich posilující chvalozpěv před Božím trůnem. Se svíčkou rozsvícenou od paškálu postaveného uprostřed kostela a pak cesta k svátostanku a tam zanechání svíčky před Kristem mělo posílit naše křesťanské  smyšlení, že naše Cesta i Cíl je Kristus.
Večerní Eucharistie v pondělí a v úterý byly zaměřené na osobnější vnímaní Ducha svatého jako Svědka víry a spojující prvek Otce i Syna.
Ve středu večer každý kdo vyznal víru a zřekl se zlého mohl být pomazaný olejem radosti. Největší radosti pro vedoucího exercicií, P. Tomáše a pro otce Josefa, zdejšího faráře, byla hojná účast tvaroženských a blažovických věřících. Přicházelo prý tolik lidí jako během lidových misií, které v těchto farnostech konali redemptoristé před několika lety.

Malá fotogalerie:  https://www.lidovemisie.cz/cs/fotogalerie/exercicie/gallery/139


 Tasovice, 20.4.2012
P. Tomasz Waściński, CSsR

Převzato z www.lidovemisie.cz

 

Zpět

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.