Živý růženec v naší farnosti

23.01.2022 10:30

Živý růženec vznikl v r. 1826 ve Francii z podnětu Pauline Jaricot, která chtěla najít způsob, jak zachránit duše nevěřících lidí ve svém okolí. V 17 letech byla oslovena promluvou faráře, poznala marnost svého dosavadního způsobu života a rozhodla se ho změnit. O vánocích složila slib čistoty a postupně objevila smysl svého života v úctě k Nejsvětější svátosti a v nápravě za urážky proti Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu. Založila společenství 10 lidí s názvem "Ti, kteří dělají nápravu". Společenství získalo misijní rozměr. Podporovalo misie modlitbou i týdenním finančním darem na spolupráci při šíření evangelia. Každý bral na sebe zodpovědnost najít dalších deset lidí, kteří se budou modlit za misie.

V Blažovicích vzniklo Bratrstvo živého růžence díky Šebestiánu Kubínkovi někdy kolem roku 1850. Kubínek se nechal inspirovat P. Matějem Procházkou, který  založil živý růženec v Brně - Zábrdovicích, kde byl toho času kaplanem.

Živý růženec tvoří lidé, kteří se společně modlí tuto modlitbu. Vždy 20 lidí se spojuje do jediné růže, která je tvořena z dvaceti tajemství (růženec radostný, bolestný, slavný a růženec světla). Členové živého růžence se zavazují k denní modlitbě jednoho předem určeného desátku, který se po měsíci mění. Skupinka živého růžence se tak denně pomodlí celý růženec. Živý růženec se v naší farnosti modlí 42 farníků, což jsou tedy 2 růže. Každý z nás věnuje denně do Růžence modlitbu jednoho desátku s tajemstvím, které je dané rozpisem na aktuální kalendářní měsíc.

Tento rozpis je vyvěšen na nástěnce v kostele. Desátky si vyměňujeme každou první neděli v měsíci. Při výměně desátků dostávám drobné finanční příspěvky, za které chci ze srdce poděkovat – umožňují mi, abych nechal odsloužit mše svaté za živé i zemřelé členy živého růžence z naší farnosti. Jedna mše svatá je odsloužena v našem kostele a bývá to na první neděli v měsíci říjnu. Mnoho mší svatých je pak na tento úmysl odslouženo v Keni a to velmi chudými kněžími, kterým naše peníze moc pomáhají. V roce 2020 jsem prostřednictvím svého přítele pana Ing. Jana Pečivy, Ph.D. odeslal 6.000 Kč. Tyto peníze byly rozděleny mezi tři kněze, z nichž jeden nám doslova vzkázal: „Jsem vám více, než vděčný!“ Takto bylo odslouženo několik desítek mší svatých, ovšem nevím přesný počet.

V polovině roku 2021 jsem opět s pomocí Honzy poslal do Keni 6.000 Kč a tentokrát jsem si dopředu vyžádal informace, jak bude s těmito penězi naloženo. Uvedená částka dělá v místní měně 32.000 KSH (keňských šilinků), přičemž za mši svatou dostává kněz 500 KSH – to je necelých 100 Kč. Pro zajímavost – celá částka byla rozdělena čtyřem kněžím: Fr. Maxwell (město Bomet), Fr. Paul (město Kakamega), Fr. Areman (město Turkana) a Fr. Anthony (město Kitui). Tito kněží odsloužili za nás celkem 64 mší svatých a to v období od 1. října do 4. listopadu 2021. Veliký dík všem, kteří mi přispěli, protože jedině tak mohlo být odslouženo tolik mší svatých a navíc jsme pomohli opravdu chudým kněžím!

Jako společenství se scházíme asi jednou do roka, abychom si sdělili důležité informace a povzbudili se k vytrvalé modlitbě. Naposledy to bylo 2. července 2021 a další setkání, dá-li Pán Bůh, proběhne opět na první prázdninový pátek 2022 po mši svaté.

Na závěr tohoto článku bych chtěl pozvat do našich řad nové členy – 5 až 10 minut modlitby denně není tak mnoho, aby se to nedalo zvládnout. Já sám jsem v roce 2021 získal 3 nové členy, čímž se ovšem nechci chlubit, ale rád bych dal příklad těm, kdo již jsou v živém růženci zapojeni, aby získali z řad našich farníků především mladší členy. Osobně mám velkou radost z toho, že se k nám přidala moje nejmladší dcera Anežka, a tím se stala nejmladší členkou našeho společenství; a svou denní povinnost bere velmi vážně! Tři noví členové za rok je ovšem málo vzhledem k tomu, že náš věkový průměr je vysoký a nejstarší členové pomalu odcházejí; někteří kvůli nemoci, jiní dokonce na věčnost.

Berme, prosím, živý růženec jako Bohu milou a stále potřebnou tradici v naší farnosti a pokusme se o rozvoj živého růžence. Může to být způsob, jak důstojně navázat na činnost a dílo našeho nejslavnějšího rodáka Šebestiána Kubínka, který tuto tradici založil.

Jaromír Faltýnek

Zpět