Stručně o pěší pouti do Staré Boleslavi

29.07.2012 10:43

Vážení farníci, byl jsem určen, abych vám něco řekl o pěší pouti do Staré Boleslavi. Několikrát jsem se podobné pouti zúčastnil jako řidič doprovodného auta. Teď jsem šel poprvé jako pěší a musím říct, že je to trošku rozdíl.

V neděli jsme šli z Blažovic přes Tvarožnou, Mokrou, Bílovice nad Svitavou a v osm večer jsme přišli do Brna-Řečkovic, kde na nás čekalo milé pouťové překvapení - stůl plný buchet, koláčů a cukroví, která nám připravili řečkovičtí farníci. Vystačili jsme s tím do čtvrtka.

V ponděli jsme šli většinou po silnici přes Kuřim, Tišnov, a Dolní Rožínku až do Zvole - to byl nejdelší úsek - asi 48 km.

V úterý jsme pokračovali dále Vysočinou. Procházeli jsme Slavkovicemi u Nového Města na Moravě, kde je kostel Božího milosrdenství a potom přes Žďár nad Sázavou až do Sobotína, kde jsme nocovali na faře - zřejmě již několik let neobydlené, její stav byl značně neutěšený.

Ve středu jsme putovali většinou za deště a k večeru jsme dorazili do Kutné Hory, kde jsme slavili večerní mši svatou s místními farníky v kapli nově opravené Sedlecké katedrály. Nocovali jsme v klášteře u Voršilek, se kterými jsme ve čtvrtek ráno slavili mši svatou v chrámu svaté Barbory.

Pak už jsme šli dále do Českého Brodu, kde jsme nocovali v čerstvě otevřeném farním středisku s velkým prostorným sálem.

V pátek už jsme k večeru dorazili do Staré Boleslavi, kde jsme měli vzácnou příležitost slavit mši svatou přímo v kryptě kostela svatého Václava. Nocovali jsme všichni pod širákem v zahradách charitního domu. V sobotu jsme se připojili spolu s autobusovými poutníky k pouti za národ, která se již několik let koná každou poslední sobotu v měsíci. Po mši svaté jsme měli možnost uctít Palladium Země české.

Putovali jsme s hlavním úmyslem za národ a za lidi hledající víru a smysl života. Ušli jsme asi 223 km, měřeno krokoměrem je to asi 310 000 kroků.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří tuto pouť zorganizovali, vám, kteří jste nás provázeli svými modlitbami a hlavně našemu otci Josefovi, který nás celou cestu vedl a staral se o nás jako dobrý pastýř o své ovce. Díky!

František Paulík

(text, který četl pan František Paulík na konci nedělní mše svaté)

Zpět

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.