Jeden den na Petrově

22.05.2012 21:20

17.5.2012 jsme se zúčastnili místo školy na pozvání otce biskupa Vojtěcha akce pro žáky z náboženství s názvem Jeden den na Petrově. Celá akce začala mší svatou v katedrále svatých Petra a Pavla. U katedrály jsme byli rozděleni na na zelenou skupinku (5-6 třída) a červenou skupinku (8-9 třída).

    Červená skupinka měla první stanoviště u křtitelnice, kde nás přivítal Jan Křtitel, který nám položil otázku: "Co musíme dělat abychom se obrátili?" Na druhém stanovišti jsme se dostali do soukromé kaple otce biskupa, kde jsme se z jeho úst dozvěděli o historii místa. Na třetím stanovišti jsme se dostali do vězení s Josefem egyptským, kde bylo napsáno jeho egyptské jméno SAFENAT PANEAH a luštili jsme křížovku. Čtvrté stanoviště bylo na věži Petrova, kde jsme se mohli pokochat krásným výhledem na město Brno a přivítal nás apoštol Matěj. U restaurace Živá voda jsme se setkali se samaritánkou, která nás posilnila živou vodou. U kostela svatého Michaela na nás čekal svatý Michael v dvanáctikilové kroužkové zbroji s meči a kordy. Poslední zastavení bylo v samotném kostele svatého Michaela, který jsme si prohlédli. Poté jsme se přesunuli zpět do katedrály, kde nám na cestu požehnal otec biskup.

    Zelená skupinka začala v archivu katedrály u svatého Lukáše apoštola, s jehož pomocí jsme z kousíčků barevných papírů poskládali nečekaně krásný obraz Panny Marie s Ježíškem. U oltáře katedrály nás přivítal otec grenerální vikář Jiří Mikulášek a take naše kamarádka Lucka Paulíková a úkol, kdy jsme měli z mnoha jmen najít ta správná pro 12 apoštolů.

    Na úložišti jsme po občerstvení potkali našeho bývalého faráře P. Jana Nekudu, který měl s sebou výpravu 20 dětí z Náměště a okolí. Poté následovalo několik stanovišť u starozákonních postav – Rút a Boaz nás naučili poznávat obilí, Izákovi jsme na jeho obětní hranici sbítrali označená dřívka, která po poskládání vytvořila nápis s varováním, abychom na něj nevztahovali ruku a s Jozuem jsme pobořili hradby Jericha z kostek pomocí papírových trub (prý naše skupina se 124 dB byla ze všech nejhlučnější).

    Následovala nejstrašidelnější část, přímo v kapucínské hrobce s mrtvým Lazarem u rakve legendárního pandura Trencka, kde jsme sbírali písmenka na vzkaz od mrtvých: "co jste vy, byli jsme i my, co jsme my, budete i vy" (doufáme, že nebudeme takové vysušené mumie).

    Ještě, že jsme se z toho otřepali na sluníčku v příjemné petrovské zahrádce u studnice Jákobovy, kde jsme jeho milé Ráchel pomáhali napojit ovečky za asistence Aničky Benešové, která nás ještě vice rozehřála horkým čajem. Nakonec nám Abrahám předal v diecézním muzeu své poselství a otec biskup své požehnání.

 

Markéta Řičánková, Daniela Bártková, Vítek Procházka, Marie Daňková, Michal Dvořák za červenou skupinku,
Marcela Paulíková, Jirka Kubalec za zelenou skupinku
Katechetka A. Kubalcová

 

Zpět

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.